Опасна двойна заплаха съзря McAfee

Все повече потребители ще бъдат подлъгвани с предоставяне на измамни услуги по транзакции, от несъществуващи инвестиционни фирми и с измамни адвокатски услуги, твърди нов доклад на компанията за сигурност McAfee, разпространен от нейния партньор у нас – Computer 2000 България.

Тенденцията, която се очаква да се разпространи мащабно през 2009-а година, е използването на финансовата криза като претекст.

„Компютърните потребители са изправени пред опасна двойна заплаха“, каза Джеф Грийн, вицепрезидент на McAfee Avert Labs. Докато световната финансова криза влошава финансовото ни състояние, създателите на зловредния софтуер се възползват от колебанието на потребителите и нестабилността на пазара и всеки момент могат да ударят с пълна сила, предупреди експертът.

Заплахите се крият в „облака“

Създателите на зловреден софтуер се пренасочват към използване на интернет пространството или „облака“ като основен начин за разпространяване на продуктите си, като също така извличат полза и от чара на Уеб 2.0.

Персонализирани заплахи

Заплахите ще продължат да предприемат много различни мерки за обезоръжаване защитата на потребителите. Пример за това е използването на уникални бинарни файлове, които са хакерският еквивалент на уникалните номера на кредитните карти, ползвани от потребители при онлайн пазаруване. Чрез тези файлове ще стане по-трудно на жертвите да опишат своите нападатели, както и тези нападатели да бъдат хванати.

McAfee очаква и разпространението на зловреден софтуер на езици, различни от английския. Киберпрестъпниците осъзнават, че разнообразявайки вида на заплахите и правейки ги по-близки до потребителите, ще получат достъп до много нова конфиденциална информация.

Целта на зловредния софтуер ще продължат да бъдат и потребителските устройства
McAfee очаква нарастване на атаките, целящи заразяване на USB флаш памети, флаш карти ползвани във фотоапарати и други устройства. Тази тенденция ще продължава, поради почти нерегулираното ползване на флаш памети в работната среда, както и поради тяхната популярност сред потребителите.

Измамническият уеб и зловредната реклама

При създателите на зловреден софтуер се утвърждават атаките, целящи да „продадат” софтуер, който е подвеждащ или напълно подменен. McAfee очаква тази тенденция да продължи, тъй като кибер престъпниците все още смятат тези атаки за доходни.

McColo: Ефектът от изключването

Спам трафикът намаля драстично след като интернет доставчиците изключиха McColo, източникът на до 60% от световния спам.

През 2009 ще виждаме продължителна промяна в организациите – от пасивно изпълнение на законите към активна работа съвместно с интернет доставчиците и глобални интернет огранизации като ICANN. Заедно тези организации ще разкрият публично злонамерените лица и ще спрат достъпа им до мрежовите и системните инфраструктури, твърди McAfee.

Коментар