Надежда след тежка загуба за доставчик на памети

Компанията SanDisk, водещ доставчик на флаш памети, отчете загуба от 1,8 милиарда долара за последното, четвърто тримесечие на фискалната 2008 година.
Пазарът на памети е в колапс, поради слабо търсене и ниски цени, което принуди San Disk да намали производството и да се опита да съхрани кешовите наличности. Предприетите мерки формираха огромната загуба за отчетния период.
През тримесечието акциите на компанията са загубили $8.25 от стойността си, съобщи CNET News. Приходите за периода са намалели с 31% до $864 милиона на годишна база, но бележат ръст от 5% спрямо предходното тримесечие, докато Уолстрийт очакваше $767 милиона. Това дава надежди за финансово оздравяване на SanDisk.
Общо за цялата фискална 2008 година компанията отчита приходи от $3.35 милиарда, което е спад от 14% спрямо $3,9-те милиарда за предходната година. Чистите загуби възлизат на $2.07 милиарда, или $9.19 на акция.
SanDisk пострада от спада в търсенето на продукти, които използват флаш памети, и от срива в цените на флаш чиповете. Освен това калифорнийската компания изостана на нововъзникналия пазар на SSD устройства, където играчи като Samsung, Toshiba и Intel взеха ранно предимство.
Миналата седмица SanDisk обяви, че ще продаде своя 20-процентен дял от джойнт венчъра с Toshiba за производство на флаш памети за сумата от $890 милиона долара.

Коментар