Tesla се опитва да скъса зависимостта от Panasonic

Производителят на електромобили Tesla се насочва към китайски доставчик на батерии за завода си в Шанхай (източник: Tesla)

Tesla е подписала предварителен договор с китайската Tianjin Lishen за доставка на батерии за новия автомобилен завод на американската фирма в Шанхай. С това компанията се надява да намали зависимостта си от японската Panasonic, съобщи Ройтерс, като се позова на „два източника, познаващи материята директно“.

Двете компании все още не са уточнили размера на поръчката на американската компания за електрически автомобили. Има и неяснота около това какъв размер на акумулаторната батерия ще изисква Tesla от китайския си партньор.

В момента Panasonic е изключителен доставчик на акумулаторни батерии за Tesla. Въпреки това главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви през ноември, че американската компания ще произвежда всички батерийни модули и пакети във фабриката си в Шанхай и планира да разнообрази своите доставчици.

„Производството на клетки ще използва източници на местно ниво, най-вероятно от няколко компании, за да посрещнем търсенето своевременно”, каза Илон Мъск в туит през ноември.

Сред другите производители на батерии, които са в процес на сключване на договори с Telsa, фигурират компаниите Contemporary Amperex Technology Co и LG Chem.

Lishen, с клиенти от Apple и Samsung Electronics до Geely и Hyundai Motor, се присъедини към нарастващия брой доставчици на акумулатори, които агресивно преследват договори с автопроизводители във връзка с бързото нарастващия пазар на електромобили.

Коментар