SAP залага на модулност в нов бизнес пакет

Немският софтуерен гигант SAP обяви нова версия на своя бизнес пакет, в която залага на модулността. Business Suite 7 ще помогне на потребителите до отговорят по-бързо на икономическата криза, като същевременно не поставя никакви бариери за ъпгрейд, посочват от компанията. Пакетът включва софтуер за бизнес анализ на придобитата през миналата година от SAP компания Business Objects.

Анализатори от Gartner посочват, че подобен модулен подход става все по-популярен. Големите корпорации са скептични относно ИТ проекти, които изискват фундаментални инвестиции, но не осигуряват бързо стойност за потребителите.

Спад с 3% на харчовете за ИТ продукти и услуги през настоящата година прогнозираха наскоро анализатори от Forrester Research. Покупките на софтуер обаче ще бъдат по-високи от тези на продуктите в други категории.

Мащабни проекти, които обещават единствено основа за бъдещо предлагане на стойност, са твърде рискови и твърде скъпи, казват анализаторите. Корпорациите сега искат интегрирани ИТ решения, инвестицията в които носи незабавна бизнес стойност.

При създаването на модулния пакет, SAP е разработила т.нар. “value” сценарии, които предлагат бизнес процеси “от край до край” с фокус върху специфична индустрия.

Такива сценарии са например “интегрирана разработка на продукти” за индустрията на дискретното производство и “колаборативно планиране на търсенето и доставките” за хай-тек компаниите.
Междувременно софтуерът с отворен код навлиза все повече в комерсиални продукти, установи неотдавнашно проучване. Големите технологични компании като IBM, Microsoft и SAP са двищежа сила в този процес, твърди Saugatuck Technology.

Коментар