Chrome ще уведомява за подвеждащи сайтове

Chrome ще пази потребителите от измамни уеб сайтове (снимка: CCO Public Domain)

Google продължава с подобренията на своя браузър Chrome, ползван от около две трети от интернет аудиторията. Предстоящо обновление ще добави функция за уведомяване на потребителите за сайтове със сходни адреси, които се използват за интернет измами.

Използвайки тактиката на сходните URL адреси – понякога различаващи се само по една буква, кибер измамниците сравнително лесно подвеждат по-неопитните потребители. Хипотетично, това могат да сайтове като paypali.com (вместо paypal.com) или go0gle.com вместо (google.com.)

Често браузърите издават съобщения за грешка, когато в мрежата липсва адрес, близък до този на известен сайт. Но понякога злонамерени лица създават специално сайтове, имитиращи известни адреси, и ги използват за престъпните си цели.

Следваща версия на браузъра Chrome ще засича сайтовете със сходни адреси, за да уведоми потребителя за това и да му предложи най-логичния адрес за посещаване. Ако даден сайт крие потенциална заплаха, браузърът ще информира потребителя, преди той да влезе в него.

В момента новата функционалност е на етап тестове в експерименталния браузър Chrome Canary, съобщи ZDNet. Именно там Google тества нововъведенията, преди да ги пусне в завършена версия на Chrome.

Коментар