Разработчик на софтуер за ипотеки спазарен за $3,7 млрд.

Thoma Bravo осъществи поредната си сделка по придобивана на ИТ компания (източник: CC0 Public Domain)

Ellie Mae, разработчик на софтуер за обработка на ипотечни кредити, е на път да стане собственост на компанията Thoma Bravo, която специализира в директните инвестиции и има голям опит в покупките на ИТ фирми.

Стойността на сделката, съгласно постигнатото споразумение, възлиза на 3,7 милиарда долара. Акционерите на Ellie Mae ще получат по 99 долара за всяка своя акция, което е с 21% повече от курса на ценните книжа в деня преди обявяване на сделката.

Бордът на директорите на Ellie Mae е одобрил единодушно сделката, но в следващите 35 дни потенциални купувачи имат право да направят алтернативни предложения.

Основана преди 20 години, Ellie Mae специализира в разработката на софтуер, който автоматизира процесите на подаване на заявки за ипотеки и отпускане на кредити след одобрението. Решенията на компанията се ползват от неголеми банки и кредитни организации и са известни в международната финансова група Susquehanna като „златен стандарт“ за пазара.

Thoma Bravo, от своя страна, управлява активи на стойност 17 млрд. долара и в последните години активно купува компании в сферата на киберсигурността, сред които DigiCert, Bomgar и LogRhythm. Миналата година Thoma Bravo погълна Barracuda Networks за 1,6 млрд. долара и Veracode, за която плати 950 млн. долара.

Коментар