65% ръст на електронните плащания през ePay.bg

65% ръст на плащанията през интернет отчете операторът ePay.bg за 2008 година спрямо предходната. Броят на транзакциите през системата е достигнал 2.8 млн., в сравнение с 1,7 млн. за 2007 година.

С 65% е нараснала и общата стойност на извършените плащания, които през 2008 възлизат на близо 173 млн. лв. Броят на потребителите на ePay.bg към днешна дата надхвърля 70 хиляди.

Тенденциите показват, че все повече български потребители се насочват към он-лайн безкасовото плащане, като най-голям процент от плащанията постъпват към комуналните търговци ЧЕЗ и БТК, коментираха от ePay.bg.

От друга страна, данните сочат, че пазаруването в електронна среда също набира скорост, като за 2008 година броят на транзакциите към електронните магазини е над 224 хиляди.

Навиците на българския потребител се променят, появяват се нови платежни механизми. Удобството и бързината на он-лайн пазаруването ще мотивират все повече българи да изберат този начин за покупка на всевъзможни стоки и услуги, прогнозираха от компанията.

Близо пет пъти е нараснал обемът на плащанията през така наречената Микросметка в ePay.bg. Тя представлява електронно средство както за плащане, така и за получаване на пари през интернет. Използването й дава възможност на потребителите да оперират в електронна среда, без дори да притежават банкова карта.

Само за 2008 година през Микросметка са преминали над 334 хил. транзакции, като за 2007 година техният брой е едва 68 хил.

“Не сме изненадани, че плащането през Микросметка набира такава скорост, тъй като използаването й е изключително лесно, спестява време и е напълно безплатно”, коментира Георги Маринов, изпълнителен директор на ePay.bg.

“От друга страна, тя улеснява не само плащането, но и получаването на суми, с които потребителите могат да разполагат както в интернет, така и да изтеглят в брой в един от 900-те ни пункта в цялата страна”, допълни той.

За да гарантира сигурността на всички транзакции през системата, както и за допълнително психологическо успокоение на потребителите, ePay.bg ги застрахова срещу злоупотреба съвместно със ЗПАД Армеец. Годишната стойност на застраховката е 100 000 лв. и тя позволява възстановяване на неправомерно наредените преводи, независимо от причините за това.

Застраховката е в сила от началото на 2008 година и до сега няма случаи на активирането й, съобщиха от ePay.bg.

Коментар