Касперски подготвя собствена мобилна платформа

Нова мобилна платформа с повишена сигурност се очаква от Лаборатория Касперски (източник: CC0 Public Domain)

Разработчикът на антивирусен софтуер Лаборатория Касперски подготвя собствена мобилна платформа с разширени възможности за защита на данните, съобщават руски медии. Информацията е потвърдена и от самата компания.

Новият проект стъпва на съществуващата платформа KasperskyOS, която намира приложение в автомобилите и устройствата за интернет на нещата. Целевата аудитория на мобилната ОС са на първо място корпоративните клиенти, вкл. бизнеса и правителствените структури. Тя ще се налага като алтернатива на чуждия софтуер, с акцент върху информационната сигурност.

Възможно е компанията да предложи и потребителска версия на платформата. В този случай системата ще може да се инсталира на обикновените мобилни устройства – таблети и смартфони, които в момента работят основно под управление на Android и iOS. Твърди се, че потребителската версия ще включва широк набор от алгоритми за защита на личните данни.

Към момента не са известни сроковете за излизане на пазара на мобилната платформа. Името на системата не се съобщава, но според източниците, тя е на един от финалните етапи на разработка и вече се тества активно за отстраняване на недостатъци. Вероятно Касперски ще пусне системата през втората половина на 2019 г.

Коментар