Доклад за прозрачност ще публикуват одитори на сайтовете си

Одиторски компании, които заверяват предприятия, извършващи дейност от обществен интерес, а също и големи предприятия, отговарящи на определени критерии, са длъжни да публикуват на сайтовете си т.нар. Доклад за прозрачност.
Докладът задължава одиторите да оповестят абсолютно всичко, свързано с тяхната дейност, пояснява в интервю за сп. Правен свят Изабела Джалъзова, управител на Евроодит Би Екс.
На сайтовете трябва да бъдат публикувани организационната форма и собствеността на регистрирания одитор, управленската структура, системата за вътрешен контрол на качеството, общият обем на приходите, включително разделени по суми, получени от извършени услуги, данни за базата, въз основа на която се формират възнагражденията на съдружниците, и още редица други неща.
Изисква се докладът да стои три години на сайтовете на одиторите, съгласно приетите неотдавна промени по отношение на контрола в Закона за независимия финансов одит (ЗНФО).
Към предриятия с дейност от обществен интерес спадат публични дружества, кредитни институции, застрахователи, презастрахователи, здравноосигурителни и пенсионноосигурителни дружества, търговски дружества, извършващи дейност в областта на електроенергия и топлоенергия, газоснабдяване, водоснабдителни, канализационни и телекомуникационни услуги.
В световен мащаб контролът върху одиторската професия се засилва, което е нормално особено в условията на глобална криза, казва Джалъзова. В този смисъл промените в ЗНФО са положителна стъпка в стремежа към повишаване на качеството на одиторската дейност.

Коментар