БАИТ критикува инициативата “Home PC”

В изявление до медиите Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) критикува инциативата HomePC, която стартира официално миналата седмица с подкрепата на фондация “Проф. Джон Атанасов”.
Асоциацията e категорична, че тази (бел.ред. – "Компютър в къщи") и други подобни инициативи по никакъв начин не трябва да бъдат използвани за търговски цели от една или друга формация. За съжаление на такъв опит станахме свидетели през последните дни”, заявиха от БАИТ.
Инициативата Home PC конкурира програмата “Компютър в къщи”, която от няколко години БАИТ се опитва да приведе в изпълнение с помощта на държавата.
Основен доставчик на компютри по линия на Home PC е фирма SBS, управлявана от Кирил Желязков. Изглежда този факт поражда недоволството от страна на БАИТ, макар и от Home PC изрично да подчертават, че инициативата е отворена за всяка друга компания.
Подобни действия могат само да опорочат идеалните цели на програмата на БАИТ "Компютър в къщи" и да отдалечат нейната реализация в България”, се казва още в изявлението на асоциацията.
От инициативата Home PC могат да се възползват студенти и ученици, за да си закупят с отстъпка от 80 до 100 лева настолен или мобилен компютър. Покупката се субсидира от фондация “Проф. Джон Атанасов”.
Програмата "Компютър в къщи" на БАИТ пък предвижда с финансова помощ от страна на държавата българските ученици и студенти да се сдобият с компютри за целите на тяхното образование и повишаване на квалификацията им.
Държавата трябва да подпомогне този процес чрез разумна инвестиция, която да създаде предпоставки всеки български дом, в който растат ученици, да разполага с компютър, образователен софтуер и интернет свързаност. Това е задължителна предпоставка за реализация на реформата в образованието”, посочиха от БАИТ.
Асоциацията припомня, че досега е осъществила множество срещи и контакти с министри и депутати, както и с президента Георги Първанов, за да получи подкрепа за инициативата. Проведени са срещи и с производители на хардуер и софтуер. "Компютър в къщи" е залегнала в плановете на Държавната агенция по информационни технологии, а нейният председател Пламен Вачков се е ангажирал лично да доведе до успешен край реализацията на програмата.
Първият етап на програмата предвижда финансиране за тригодишен период на около 100 000 компютърни системи и софтуер за българските ученици. Това предложение обаче не намери очакваното решение.
Опитът от подобни, по-мащабни програми с глобален обхват показва аналогични проблеми. Така например, инициативата “Лаптоп за всяко дете” (OLPC), насочена към развиващите се страни, се натъкна на големи препятствия от най-различно естество – срокове, цени, подкрепа и пр. В същото време отделни компании съумяха по-бързо и по-гъвкаво да реагират на пазарните нужди, като предложиха евтини лаптопи за целите на образованието.

по темата: „БАИТ критикува инициативата “Home PC””

добавете коментар...

  1. grigo

    Теодорче, за 329лв представям си какъв е компа, давам му най-много 3 месеца и проблемите почват! Да не говорим, че тази отстъпка от 80-100 лева е нищожна. Една прилична конфигурация струва поне 1000лв и всичко надолу е боклук!

  2. Teодора

    Купих си малкия пакет по програмата за 329 лева. Компютъра е съвременен, с DVD записвачка, голям диск и памет. Единствено видеокартата е вградена, а не външна, но досега това не ми е създало проблем с която и да е програма. В пакета има и безплатен интернет, който сега ползвам. Не виждам уловка в предложението. Никой от приятелите ми не е намерил по-ниска цена за подобен компютър, да не говорим за екстрите. Според мен критиките са от завист, доколкото става ясно от написаното господата говорят и чакат помощ от държавата, а фирмата го е направила на практика. Мога само да им благодаря и пожелая успех.

  3. Пепи

    Ехееее…., това българите сме уникум. Някой направи нещо и веднага го подхващат – не се гледа ползата за обществото, а кой ще се окичи със славата. ДАИТС били обещали…. ще чакаме в следващите петилетки нещо да се случи. Браво на SBS – действат хората, евала!

  4. Иван Костадинов

    БАИТ няма никакво основание да роптае. Какъв им е проблема някой да прода рс за дома. Нещо не разбирам срещу какво протестира БАИТ

  5. freedom

    80 до 100 лева отстъпка, ха-ха ! Тоест държавата ще плаща част от надценката на крайния дистрибутор. Сравнете цените у нас и в която и да е голяма европейска държава и ще видите,че при нас цените са с минимум по 100 евро отгоре. Тоест фирмичките ни купуват от точка А и продават в точка B с надценка.Вместо да си губите времето да кандидатствате за отстъпката им от 80 лева, направо си купете лаптоп от Германия например (ако имате път натам естествено)

  6. -anonimo-

    И кога държавата ще отдели пари за това? Точно никога! Тогава какво мрънкат от БАИТ?

Коментар