Звук с Hi-Fi качество за мобилните мрежи

Нова технология на Ericsson подобрява значително качеството на гласовите услуги в мобилни мрежи. AMR Wideband беше демонстрирана на Световния мобилен конгрес в Барселона, Испания.

Технологията може да бъде внедрена както в GSM, така и в WCDMA/HSPA мрежи, като осигурява hi-fi качество и кристално чист звук по мобилните телефони, които поддържат тази функция, съобщиха от шведската компания.

AMR (Adaptive Multi Rate) Wideband се базира на GSM/WCDMA стандартите при технологиите за разпознаване на реч. Решението увеличава качеството и яснотата на гласа при мобилните мрежи до осезаемо по-високи нива от тези на съществуващите мобилни и стационарни телефонни мрежи, дори и при шепот или шумна среда.

Новият алгоритъм за компресия на речта удвоява капацитета за пренос на глас без допълнителни изисквания към радиочестотния спектър или трансмисията.

Резултатите от тестове сочат, че потребителите оценяват високото качество на гласовите услуги и провеждат повече и по-дълги разговори, посочиха от Ericsson. Освен това по-доброто качество на звука стимулира конферентните връзки и така води до намаляване на пътуванията с работна цел.

Коментар