SAP ускорява SaaS разработките с нова придобивка

Немският софтуерен гигант SAP придоби компанията Coghead, известна с технологии, които позволяват на разработчиците да създават “облачни” приложения без код. Стойността на сделката, за която съобщават британски медии, не е обявена.
SAP ще използва технологията само във вътрешните си разработки и няма да продължи да предлага комерсиални решения на Coghead. Платформата и специалистите на придобитата компания ще дадат тласък на SaaS (софтуерът като услуга) разработките на SAP – стратегия, към която се е насочил от известно време софтуерният колос.
Към момента SAP предлага единствено CRM по поискване за големи компании. Миналото лято разработичкът заяви, че ще създаде SaaS компоненти за интегриране във всичките си продукти.
За средния бизнес SAP предлага решение за ERP по поискване, наречено Business ByDesign, от което се очаква да генерира 1 милиард долара през 2010 година, достигайки до 10 000 клиента.
SAP планира да използва интелектуална собственост на Coghead във вътрешните си разработки, за да увеличи бързодействието и ефективността на SaaS приложенията, които предлага на пазара, е заявил говорител на компанията.
Решението на SAP да не продава самостоятелно Coghead решения разкрива шансове за конкурентни компании. Една от тях е Caspio, от която са побързали да успокоят потребителите на Coghead, че ще им помогнат да мигрират бизнес приложенията си към Caspio Bridge.

Коментар