Стартира 12-то издание на частен конкурс по програмиране

С октомврийския брой на сп. PC Magazine Bulgaria ще стартира дванадесетото издание на най-елитния частен конкурс по програмиране в страната, организиран съвместно между списанието и фирма Мусала Софт. Задачите в кръговете ще продължат да са от алгоритмичен и практико-приложен характер, но организаторите са се постарали да предложат приятни изненади на състезателите и да им осигурят все по-вълнуващи награди.
И тази година ще се включат участници от националните ученически и университетски отбори по информатика и ще има силна конкуренция, което не трябва да спира начинаещите програмисти – само изправяйки се срещу най-добрите те могат да се научат и някой ден да ги надминат.
В предишното, единадесето издание на конкурса, изненадата в класирането бе Ивелина Захариева – асистент в Биологическия факултет на Софийския университет. Тя е начинаеща в програмирането и се състезаваше за първи път, но са класира на трето място във финалния присъствен кръг. Един от традиционните състезатели – Ростислав Руменов, който две години подред се класира първи на кръговете, организирани съвместно с Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), спечели през месец август златен медал на Осемнадесетата Международната олимпиада по информатика.
Нивото на конкурса е високо и всяко участие е предизвикателство да докажеш себе си, да покажеш своите знания и умения и винаги да се стремиш напред.
Някои от добрите традиции в конкурса, като тази доц. д-р Красимир Манев, ръководител на Катедра “Изчислителни системи” към Софийския университет, да бъде почетен председател на журито, ще продължат да бъдат реалност, но в регламента има едно допълнение. От тази година всички състезатели, които вземат участие във всичките шест задочни кръга и представят работещи решения ще получат специални награди в края на конкурса.
„Нивото расте и се стараем да отговаряме на очакванията на българските таланти в сферата на програмирането. Тъй като няма възрастови ограничения, очакваме да се включат още повече участници и да направим един силен сезон на конкурса. Достигнахме много върхове, но няма да спрем да се стремим още по-високо. А един ден дори може би ще имаме възможност да се превърнем в балканско или дори международно състезание. Засега нямаме този потенциал, но не е невъзможно” – споделиха организаторите.
Част от кръговете традиционно ще се проведат под патронажа на различни спонсори – БАСКОМ, БАРС (Българска асоциация на разработчиците на софтуер) и Майкрософт България. Поради интереса, който проявиха редица други фирми и неправителствени организации, ще има осигурени повече награди.

Коментар