Показахме на Европа добра практика в администрацията

Система за самооценка на административното обслужване (ССАО) представи като добра практика МДААР на конференция в Тампере, Финландия. Форумът за качество на публичните администрации в Европейския съюз събра над 1200 участници от 28 страни.
ССАО е интернет-базирана система за измерване на качеството на услугите и резултатите от дейността по административното обслужване. Тя е достъпна за всички ведомства на централно, регионално и местно ниво като средство за събиране на данни, свързани с административното обслужване в страната.
Чрез системата всяка администрация се самооценява на базата на различни критерии и под-критерии по шестстепенна скала. Всеки отговор е придружен с обосновка и доказателства.
Системата предлага и механизъм за сравнителен анализ между различните администрации, както и възможност за насърчаване на добрите практики в административното обслужване.
Въз основа на подадените данни на всеки 6 месеца МДААР прави отчет за административното обслужване и извършва анализ на предлаганите услуги.
Представителите на Португалия пък показаха нова система, позволяваща регистрацията на фирма да се извършва за един час. Германия представи мрежа за обединено предоставяне на услуги между всички местни, държавни и частни институции.
Други интересни практики, представени на форума, бяха управлението на качеството в Националната трудова борса на Унгария, както и минимизирането на грешки при възстановяване на данъците в Полша.

Коментар