Intel вижда края на световната криза

Покупките се възобновяват, а бъдещето е предсказуемо, заяви изпълнителният директор на Intel Пол Отелини на конференция за технологии, организирана от Goldman Sachs.
Шокът от кризата отминава и хората вече разбират какво се случва. Предсказуемостта се завръща в системата, каза още Отелини, цитиран от CNET News.
Intel е изправен пред задачата да премине към нов технологичен процес за производство на чипове. Неотдавна компанията обяви преход към 32 нанометра, което, според Отелини, ще позволи на Intel да намали разходите и да получи предимство след възстановяването на пазара.
Нетбуците са единственото светло петно на компютърния пазар в момента, посочи CЕО-то на най-големия производител на процесори в света. Те обаче не бива да се разглеждат като алтернатива на ноутбуците, тъй като процесорът Atom, използван в нетбуците, е два пъти по-слаб от най-обикновения Celeron, поясни Отелини.
Освен в нетбуци, варианти на Atom скоро ще се появят в мобилни интернет устройства (MID) и други подобни джаджи. В бъдеще, с развитие на 32-нанометровите технологии, ще стане възможно приложениото на този процесор и в смартфоните, обяви шефът на Intel.
Същевременно, Отелини коментира дръзкото изявления на Nvidia, че индустрията ще се фокусира върху видеокартите. Според CEO-то на Intel, графичната компания, направила това изявление, не е на силни конкурентни позиции в момента.
Ако нямате микропроцесори, тогава какво ще продавате, попита Отелини, като добави, че в повечето компютри графичната система ще премине към процесорите.

Коментар