Учен счита “зелените” ИТ за вредни

"Зелените" информационни технологии са вредни за планетата, твърди канадският академик Ричард Хоукинс от университета Калгари.
Макар и да консумират по-малко енергия, ИТ оборудването и различните джаджи с етикета “green” все така остават вредни за околната среда.
Тези продукти консумират енергия и на етапа на производство, и след това при ежедневната им употреба. Освен това създават огромно количество “информационен” боклук, вредата от който не е забележима пряко, пише theregister.com.
Пример за това е широко пропагандираната мобилност, като залог за успех на модерния човек. Ако доскоро хората бяха закрепостени към персоналния компютър, сега те могат да работят навсякъде с портативни устройства с връзка към интернет.
Мобилните технологии позволяват на деловите хора да пътуват повече, с различни превозни средства – коли, влакове, самолети. А транспортът е неекологичен, тъй като замърсява, макар и не винаги, атмосферата и поглъща енергия.
Аргументите ва Хоукинс се споделят и от други негови колеги и не се считат за революционни. Наскоро харвардски физик атакува зелената репутация на търсещите машини. Според Алекс Виснер-Грос, две търсения в уеб се равняват на кипване на чаша чай по количество отделен въглероден двуокис. 
През януари екологичната организация „Грийнпийс” огласи проучване, според което най-зелените продукти на съвременната потребителска електроника имат по-малко вредно въздействие върху околната среда, в сравнение с продаваните преди една година. Но индустрията има да извърви дълъг път, преди да може да твърди, че е произвела наистина зелен продукт.
Ричард Хоукинс ще представи своя доклад на конференцията The European Communications Policy Research през март.

по темата: „Учен счита “зелените” ИТ за вредни”

добавете коментар...

  1. Хъх

    На това му се казва софистика! Зелените компютри нямат за цел да елиминират влиянието си върху околната среда,а да я намалят.

Коментар