MLS MX 2019 е секси, разбира и говори български

Дизайн, конструкция и качество на материалите са съчетани така, че създават визия на MLS MX 2019, типична за горния клас смартфони (снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Той изглежда елегантно и направо секси, той издържа дълго и ви разбира, когато му говорите на чист български. А последното е удобство, което – оказва се – много хора у нас харесват силно.

Гласовите команди се изпълнявят безпрекословно, а самият телефон изглежда направо луксозен. Носещите в джоба си смартфони от „скъпарски” марки ще се вторачат във вас ревниво, ако видят в ръцете ви MLS MX 2019.

MAIC разбира български

MLS MX 2019 е въоръжен със софтуер, известен като MAIC; може да се чете като името „Майк”, като този „Майк” е приятел, който разбира и говори български – с женски глас. Всъщност съкращението идва от „център за изкуствен интелект” (MLS Artificial Inteligence Center). С „Майк” гласово се управляват няколко важни и доволно често използвани приложения – напълно достатъчно, за да облекчат 90% от взаимодействията на човека с устройството.

Обаждането до познат от телефонния указател е първата и най-естествена функция на гласовото управление „Майк”. Телефонът няма проблем да „чете” списъка на български и да разбере кое точно име се търси с цел обаждане.

Забавно и лесно е гласовото изпращане на текстово съобщение: на български език се избира получателят, а след това се диктува текстът. Следват две опции – за изпращане, което пак се потвърждава само гласово, или пък за редактиране.

С гласова команда може да се нареди търсене в интернет – естествено, чрез Google.

Всичко това предполага човек да може свободно да използва и двете си ръце, докато говори, праща съобщения или търси в интернет. Без съмнение удобството е голямо, когато става дума за шофиране със свободни ръце.

Също така човек може, например, да търси рецепти, докато готви в кухнята и е изцапан с подправки, или пък да издири наръчник за машина, която ремонтира, без да докосва телефона – защото пръстите му са покрити с машинно масло.

Освен най-често използваните функции, гласовият асистент с изкуствен интелект MAIC може да помогне и с други функции. Репликата „Стартирай камера” моментално активира камерата до готовност за снимане. „Пусни Настройки” е команда, която спестява ровенето из менютата – панелът за настройване се отваря директно.

Елегантен вид

Външно този смартфон прилича на онези събратя от висок клас, чиято цена може да е четирицифрена. Големият дисплей с ултра-тънки рамки и стъкло отгоре до долу създава приятно впечатление и визуално, и при докосване.

Гърбът е направен от едно парче алуминий, което „обхваща” цялото устройство – включително и „рамката”. В тази отливка са врязани само слотовете за задната камера, microUSB слота на дъното и отворите за микрофони и спикъри.

Дизайн, конструкция и качество на материалите са съчетани така, че създават визия, типична за горния клас смартфони. Може да се каже, че опитът на MLS да създаде луксозно изглеждащ смартфон е доста успешен.

Дисплей

Отпред екранът заема почти цялата повърхност на смартфона. Резолюцията е HD+ 1440×720, а цветовете са наситени и живи, като максималната интензивност на осветлението е впечатляващо силна и позволява безпроблемно използване на открито при ярка дневна светлина. Дори при тази максимална интензивност, цветопредаването на екрана е практически непроменено, като контрастът също се поддържа на приемливи нива.

Ъгълът на видимост също е добър и не се налага собственикът на телефона да се нагажда спрямо „капризите” на дисплея.

Процесор и памет

Моделът MX 2019 разчита на SoC MediaTek MT6762 с осемядрен процесор на тактова честота 2,0GHz, допълнен от 3GB оперативна памет и 32GB постоянна памет – конфигурация, която осигурява гладко изпълнение на приложенията. Ако вградената памет не ви е достатъчна, можете да добавите microSD карта памет с капацитет до 128GB, която при по-новите операционни системи Android може да се ползва и като системна, т.е. за приложения.

Камера

Камерата е „арена” на конкурентната битка на много производители и съответно очакванията са високи. Тук са налице 13MP предна камера и основна камера 16MP. Допълват ги LED светкавица, автофокус, FHD видео възпроизвеждане, FHD видео запис.

Качеството на заснетите кадри е повече от добро: при заснемане на едни и същи визии с DSLR и с MLS MX 2019 почти не се забелязва разлика в изображенията, разглеждани на компютър. Софтуерът за управление на камерата е семпъл, без десетки предварително дефинирани режими за снимане. Накратко, с качествен сензор и скромен софтуер този телефон може да покаже кой наистина умее да снима добре.

Удобно е, че телефонът има има и виртуален бутон за бързо стартиране на камерата при заключен екран.

Софтуер

Основният софтуер на MLS MX 2019 е операционната среда Android 8.1 Oreo. Освен специфичния гласов асистент MAIC тук е и още нещо забележително – способността на телефона да показва по две приложения едновременно в режим на „раздвоен екран” (split screen). Вграденият гласов асистент Google Assistant не е изненада за никого, но благодарение на него гласовото управление на телефона е още по-улеснено.

Батерия и комуникации

MLS MX 2019 има всичко, което бихме очаквали от един съвременен телефон – може да работи в мобилни мрежи 4G, 3G и 2G, разполага с два слота за сим карти, безжични модули Wi-Fi и Bluetooth, GPS и Glonass навигация, USB интерфейс. Жакът за слушалки – стандартен 3,5 мм – и USB портът са разположени отдолу на телефона.

Батерията е с капацитет 4000 mAh, което вече се превръща в стандарт за съвременните телефони, особено тези, които имат нещо повече от чист Android.

Наличност

Смартфоните с бранда MLS се предлагат отскоро на пазара у нас от дистрибутора Innovo България. Няколко модела вече са налични в търговската мрежа на оператора Теленор. Моделът MLS MX 2019, в частност, може да се купи на лизинг или в брой с абонаментен план на Теленор, както и самото устройство отделно – без абонаментен план.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „MLS MX 2019 е секси, разбира и говори български”

добавете коментар...

  1. В. Велев

    Само не е споменато в статията (рекламата), какъв е процесора на телефона и с колко памет разполага, но това не е толкова важно 🙂

  2. М. Малцева

    Говори на български, да, с женски глас; на практика съобщенията, които извежда в отговор на гласовите команди на потребителя, едновременно се произнасят и гласово.

  3. Костадин Колев

    Да разбирам ли, че телефонът може не само да разпознава българска реч (да преобразува говор в текст), но и да говори на български (да преобразува текст в говор)? Ако може и да говори на български, кой глас се използва? Къде можем да чуем мостра на този глас? Има ли го този глас за ползване и в Настройки -> Достъпност -> Синтезиран говор? Предварително благодаря!

Коментар