Индия – новата глобална сила в хардуера

Индия постепенно ще измести Китай като най-голям производител на хардуер, твърди доклад на Frost & Sullivan. Това ще се случи още в следващите 6 години, прогнозират анализаторите.

Оборотът от производство на хардуер в Индия ще достигне 155 милиарда долара през 2015 година, според документ на индийското министерство на технологиите. В момента отрасълът расте с 16% годишно.

В същото време глобалният пазар на комютри и компоненти ще се увеличи само с 30% до 2015-а, когато ще достигне 320 милиарда долара.

Ако прогнозите се окажат верни, Индия ще държи 50% от световното производство на компютърен хардуер след 6 години.

Фактор за растежа на хардуерния сектор в страната е не само външният пазар. Самата Индия има много голям потенциал като консуматор на компютри, телевизори и мобилни телефони.

През миналата година в Индия са продадени 7,3 милиона компютри, близо 10 милиона мобилни телефони и 15 милиона телевизори.

Индия е сред четирите най-големи играчи в офшоринга, в компанията на Китай, Русия и Бразилия. Според скорошен доклад на Gartner обаче, Мексико, Полша и Виетнам оказват все по-силна конкуренция на Топ 4, в условията на глобална криза.

Коментар