Microsoft пуска дузина ъпдейти за сигурност

Софтуерният гигант обяви авансово, че във вторник ще пусне дузина пачове за сигурност, които ще трябва да решат проблеми в Windows и Office. Очакват се шест ъпдейта за операционната система и четири за офис пакета.
Някои от пачовете са обявени за критични, по скалата на компанията. Пускането на ъпдейти за сигурност е рутинно, планирано мероприятие за Microsoft. Понякога, при случаи на по-активни хакерски инвазии, компанията предприема и извънпланови действия в тази посока.  
Очаква се също да излезе и бюлетин за сигурност за Microsoft.NET, който няма да критичен, а от умерена степен.
Предстоящите ъпдейти са призвани да решат проблеми с уязвимостта на компонента Windows Shell от операционната система. Използвайки тази “пролука”, хакерите атакуват потребителските системи чрез зловреден код, който се зарежда от уеб сайтове.  
През последните седмици се появиха пачове за проблемите с Windows Shell и от други доставчици. Така например Zert (Zeroday Emergency Response Team) предложи собствен пач, предназначен да осигури защита на потребителите на РС от хакерските атаки, преди Microsoft да пусне официално своите ъпдейти. Друга компания, Determina, също излезе с пач за решаване на проблема с Windows Shell.  

Коментар