Япония въвежда „умна” система за транспорт

Нова система за автоматизация на транспорта ще направи пътуването в Япония значително по-безопасно. В страната на изгряващото слънце ще заложат на интелигентното решение ITS-Safety 2010, съобщава Japan Today.

Системата ще позволи на шофьорите да достигат желаните дестинации с много по-висока гаранция за сигурност от когато и да било досега. Компютри, обезпечаващи работата на новата технология, ще бъдат вградени в десетки японски и други автомобили. Комуникациите ще се осъществят по безжичен протокол в честотните обхвати от 5,8 GHz и 720 Mhz.

ITS-Safety 2010 ще предотвратява удари между автомобили и от четирите страни. Системата няма да допуска игнориране на стоп сигналите от предната кола. Освен това, новата технология ще информира водачите за възникващи на пътя препятствия и за общото състояние на трафика по избрания маршрут.

Демонстрации на системата се състояха в края на февруари в град Одайба. В тестовете се включиха автопроизводители като Mazda, Nissan, Honda и др. Проектът ITS-Safety 2010 се координира от специален съвет, съставен от държавни организации и частни компании. Въвеждането на системата ще направи Япония страната с най-сигурен транспорт в света.

Коментар