Двоен ръст на WiMAX абонатите

Броят на абонатите на безжичната услуга WiMAX се е удвоил през миналата година, по данни на Infonetics Research. 3,9 милиона души по целия свят вече ползват WiMAX, което е ръст от 120% спрямо предходната година.
Продажбите на комуникационно оборудване са се увеличили със 188%, а на джаджи с WiMAX възможности – със 121%, твърди анализът.  
През четвъртото тримесечие обемът на WiMAX пазара е останал на нивото от третото, или около 275 млн. долара, което е продиктувано от общата стагнация на пазара. Делът на мобилния WiMAX в структурата на пазара се е увеличил с 5 пункта, за да достигне почти 70%, сочат данните на Infonetics Research.
В много градове се развиват едновременно 3G и WiMAX мрежи, които се конкурират освен помежду си, но и с другите широколентови технологии за достъп до интернет като ADSL, кабелни мрежи и Wi-Fi.
Infonetics Research прогнозира слаб ръст на мобилния WiMAX през настоящата година. Поради кризата, доставчиците на оборудване и операторите ще оптимизират своите разходи и ще преразгледат стратегиите си за развитие.
Доклад от декември миналата година на компанията Senza Fili Consulting твърди, че до 2012 година броят на абонатите на WiMAX ще достигне 54 милиона, като основна заслуга за ръста ще имат развиващите се пазари.
Сериозен тласък на WiMAX пазара може да даде и САЩ. Най-големият производител на процесори, Intel, поиска WiMAX да бъде водеща технология в интернет инициативите на Обама.

Коментар