Стартира националният здравен портал

Днес бе даден официален старт на националния здравен портал и електронните лични амбулаторни картони (еЛАК). Министрите Николай Василев и Евений Желев откриха системата в УНСБАЛ „Св. Екатерина”, София.

Националният здравен портал е достъпен на адрес www.zdravenportal.bg за всички български граждани, като им осигурява достъп до актуална здравна информация. Той обединява сектора здравеопазване чрез интернет и по този начин предоставя възможност за гражданите и медицинските специалисти да обменят информация без оглед на географско положение.

В портала могат да се правят справки за различни медицински услуги и регистри, видове лечебни дейности. Достъпни са също пълният набор от нормативни и други документи, използвани в лекарската практика. В сайта има актуални новини от медицината и връзки с други портали на здравна тематика.

Порталът е интегриран със система за електронни лични амбулаторни картони. Първите потребители на тази онлайн версия, заместваща традиционните хартиени здравни картони, са 40 000 държавни служители от министерства, изпълнителни агенции, областни и общински администрации от страната, като 23 000 от тях вече са получили своите пликове с информация за регистрацията.

След оценка на ефективността на системата тя ще бъде разширена за всички здравноосигурени граждани в България.

еЛАК е здравната памет на пациента. Той е електронен аналог на личния амбулаторен картон, но с изключителна добавена стойност. Базиран е на интернет и представлява пълен набор от наличните здравни данни на един пациент – прегледи, заболявания, предписани медикаменти, измервания, имунизации и др.

За разлика от хартиената версия, в него могат да се съхраняват документи и образна диагностика. Достъпен е онлайн и по този начин е на разположение на своя притежател по всяко време и от всяко място.

С него могат да се насрочват прегледи и консултации онлайн, възможни са и дистанционни консултации дори в чужбина. В еЛАК има също спешен запис с информация за кръвна група, алергии, хронични заболявания, наследствени болести, използвани лекарствени средства и информация за лица за връзка в спешни случаи.

Потребителят има пълен контрол над своя еЛАК. Той сам решава кой да има достъп, да съхранява и променя информацията в него и кой може да я преглежда и използва. Само след оторизация от пациента лекарят може да попълва информация в еЛАК.

Достъпът на лекарите до системата става с цифров сертификат за електронен подпис.

За да се облекчи въвеждането на данни от страна на медицинските лица, е направена интеграция на еЛАК с реално работеща система на общопрактикуващ лекар. Така само с едно натискане на бутон лекарят с оторизиран достъп може да изпраща информация към еЛАК и то още по време на преглед.

На този етап е направена интеграция с продукта „Хипократ” на фирма Контракс, внедрен в по-голямата част от практиките на общопрактикуващите лекари в България. Предвижда се интегриране на софтуера и на останалите доставчици.

Работата по проекта на МДААР и МЗ стартира в началото на 2008 г. След публична процедура за избор на изпълнител, разработката и въвеждането му бяха възложени на консорциум „Информационни технологии в здравеопазването”. Основни партньори в него са международната компания InterComponentWare (ICW) и доставчикът на софтуер за общопрактикуващи лекари „Контракс” АД.

по темата: „Стартира националният здравен портал”

добавете коментар...

  1. fclikc

    и отново пропадна логването ми с цифров сертификат.Никито обича добрите ПР акции…

Коментар