Университетски екип разработи ново поколение бронежилетки

Учени-изследователи от университета на Вирджиния разработиха ново поколение броня за защита на човешкото тяло, която се отличава с много по-добри качества от бронежилетките, които в момента носят американските войници в Ирак и Афганистан.
Екипът се ръководи от армейски сержант Джеф О”Дел, офицер от армейската национална гвардия. Той работи заедно с асистентите от университета на Вирджиния Ан Бейли, Адам Роджърс и Дан Абибейхю.
О”Дел знае от опит, че четирите керамични защитни подплънки, които понастоящем се използват в бронежилетките на войниците могат да помогнат за спасяването на живота им, но те са обемисти, ограничават движението и в повечето случаи не могат да спрат множество куршуми едновременно.
"Този проект дава истинска възможност да работя върху нещо, което в действителност ще направи нещата по-различни ", казва Бейли. "Харесвам също така факта, че сме в училище, което разполага с толкова много ресурси и в което професорите показват такова желание за помощ".
Бронираните жилетки могат да достигнат тегло до 15 килограма. В това отношение има много място за подобрение, смята О”Дел. Той е достигнал до този извод, когато е записал курс по иновационен дизайн.
След завършването на едносеместриалния курс, всички участници в него продължават да работят по въпроса как могат да направят по-добра броня. Сержантът в момента е втора година студент по две специалности – механика и биомедицина и съчетава учението с мисии в Афганистан.
Екипът вече е преработил материала, който в момента се използва от военния персонал, като е внесъл някои съществени подобрения в сегашното поколение. Едно от предизвикателствата пред тях е било да разберат защо сегашната броня не може да спре множество куршуми.
След дълги часове на упорита изследователска работа О”Дел и неговите състуденти създават броня, която може да спре множество куршуми, както и да разпръсне силата на въздействие на куршума, когато удари бронежилетката.
Техният модел е “в състояние за издържи на множество такива удари” и е доказал, че е по-високоефективен в сравнение със сегашната броня, използвана от военни и полицейски служители.
Армията е заинтересувана, тъй като ние предлагаме един дизайн, който осигурява гъвкавост и по-голяма способност да спре множество разкъсващи бронята куршуми”, каза О”Дел. “Голяма част от успеха ни е свързан с дизайна, както и голяма част от него се дължи на материала, който ние сменяме”, допълни той.
Американската армия и изследователите вече са завършили първия кръг от тестове в балистичната лаборатория H.P. White Lab в Мериленд. На втория тест ще присъстват отговорни дължностни лица от армията.
О”Дел се надява, че рожбата на неговия екип ще види бял свят. “Като офицер имам две основни отговорности – да изпълня мисията и да се погрижа за моите войници”, казва той и продължава да работи по 12-16 часа, за да довърши 20-те образци, необходими за теста.
Ако нашата работа се увенчае с успех и тези жилетки се носят по време на далечните мисии, ще ми бъде много приятно, ако някой, чийто живот е спасен от тях, ме почерпи една бира”.

Коментар