5G ще превземе и хибридните лаптопи 2-в-1

Очертава се перспективен пазар за хибридни устройства с поддръжка на 5G (снимка: Dell Inspiron 5280 / Intel)

Повечето компютърни устройства с поддръжка на 5G комуникации ще бъдат категоризирани като таблети или хибридни устройства две-в-едно, сочи доклад на Strategy Analytics.

В периода от 2019 до 2023 г. глобалните продажби на такива устройства ще растат средно с 216% на година. Ако прогнозата се окаже вярна, към 2023 г. по света ще има около 45 милиона компютри и таблети, способни да работят в новото поколение мобилни мрежи.

Най-големият пазар за 5G лаптопи и таблети ще бъде Азиатско-Тихоокеанският регион, който ще заеме повече от 40% от доставените 5G компютърни устройства в света. На второ и трето място се очертават Северна Америка и Западна Европа с дялове съответно 29% и 21%.

Intel, Qualcomm, ARM, Microsoft и някои производители на персонални компютри разработват нови форм-фактори с надеждата, че по-младото поколение ще плати за този тип устройства, използвани подобно на смартфоните.

Успоредно с тези тенденции, мобилните 5G комуникации ще се превърнат в реалност през следващото десетилетие, а това ще разкрие нови възможности на пазара както за продавачите, така и за телекомуникационните оператори, коментира Strategy Analytics.

Коментар