Очакват „безпрецедентен” ценови скок при паметите

Само за една седмица цените в сектора на DRAM, който страда от свръхпроизводство и слабо търсене за повече от година насам, нараснаха с 15% (снимка: CCO Public Domain)

Спот цените на чиповете памет се повишиха за първи път тази година, което доведе до мрачни предупреждения за „безпрецедентно” поскъпване и дори за евентуални смущения в доставките. Причината – продължителният спор между Южна Корея и Япония.

Само за една седмица цените в сектора на DRAM, който страда от свръхпроизводство и слабо търсене повече от година насам, нараснаха с 15%. Това се случи след като Япония затегна правилата за износ на определени материали за производство на микросхеми в Южна Корея, където работят два от най-големите производителя на чипове памет в света – Samsung и SK Hynix.

Става дума за цени на спот пазара, които представляват по-малко от 10% от всички продажби. Големите клиенти купуват памет със средносрочни и дългосрочни договори. Ако обаче упоменатите ограничения за износ останат, повишаването на цените може да обхване целия пазар.

„Цените на паметта ще нарастват с по-бързи темпове от всякога, тъй като 75% от DRAM и 45% от глобалното производство на NAND са изложени на риск”, твърдят пред Ройтерс анализатори от Bernstein.

Япония е ограничила износа на три материала, необходими за производството на чипове, включително фоторезисти и флуороводород. Възможни са последици с голям мащаб, защото Южна Корея купува 92% от фоторезистите и около 44% от флуороводорода от Япония.

В момента Южна Корея се стреми да направи веригата за доставки по-независима и вече получава съответните оферти от Русия и Китай. Samsung и SK Hynix не се коментирали официално ситуацията на пазара.

Коментар