Бъг в Google Docs споделя частни документи




Софтуерен бъг в приложението Google Docs е позволил непредвидено споделяне на частни онлайн документи.

Проблемът е бил открит през уикенда, съобщава Асошиейтед Прес.

Според Google, засегнати са само 0,05% от дигиталните документи в популярната уеб базирана услуга за обработка на текст.

Идентифицирахме бъг при много малък процент от потребителите, които по невнимание споделят някои от техните документи, съобщи официално Google.

Проблемът се наблюдава в случаите, когато потребителите са избрали да си сътрудничат по множество документи и са коригирали настройките, за да позволят достъп на други лица. Така обаче е бил разрешен достъп и до документи, които не са обект на колаборацията.

Google е използвала автоматичен процес за отстраняване от документите, идентифицирани като проблемни, на потребители-колаборатори и такива, които ги виждат. След това компанията е изпратила имейл уведомления до потребителите със засегнати документи с указание как могат повторно да споделят документите.

Все повече хора и фирми разчитат на уеб базираните услуги, които им дават свободата за достъп до техните документи от всяко място с връзка към интернет. Облачнитеуслуги са алтернатива на притежавания софтуер, който потребителите купуват, инсталират и поддържат на собствените си компютри.

Тенденцията към използване на уеб услуги обаче е съпътствана и от тревоги за сигурността на данните, разположени в облака. Софтуерният бъг в Google Docs показва, че опасенията не са безпочвени.




Коментар