Zeiss: 64-мегапикселови камери са ненужни в смартфоните

Производителите на смартфони се надпреварват да вграждат сензори с висока резолюция в своите устройства (снимка: CCO Public Domain)

Преди 20 години се появи първият телефон с фотокамера – това беше моделът Kyocera VP-210. Оттогава насам производителите търсят всевъзможни начини за подобряване на фотокамерите на мобилните устройства. Достигнат ли е пределът на възможноститe?

Наблюдава се ожесточена надпревара за по-висока разделителна способност на сензорите за изображения, вграждани в смартфоните. Днес много модели са оборудвани с 48-мегапикселови сензори, а в близко бъдеще се очаква да бъдат пуснати смартфони с 64MP камери. Въпреки това, мнозина се чудят дали такива сензори за изображения въобще са необходими в мобилните устройства.

Според д-р Майкъл Кашке, главен изпълнителен директор и президент на Zeiss Group, 40-мегапикселов сензор е повече от достатъчен за смартфоните, пише Indian Express. Налице са ограничения, свързани със скоростта на обработка, шума и разходите, които вече се проявяват в смартфоните.

Кашке е убеден, че при сегашното ниво на технологично развитие и размери на смартфоните, те не се нуждаят от сензори за изображения с резолюция над 40 мегапиксела. Смартфоните просто не могат да използват такива функции.

Zeiss Lens иска да се съсредоточи не толкова върху смартфоните, а върху продуктите, предназначени за „професионалисти, полупрофесионалисти и художествени фотографи”. Въпреки това, компанията все още работи с производители на смартфони – като HMD Global за новите модели Nokia.

Коментари по темата: „Zeiss: 64-мегапикселови камери са ненужни в смартфоните”

добавете коментар...

  1. Аман

    па доабр ден ве

Коментар