Закъснява вземането на решения за сигурността

Предотвратяването на загуба на данни е с основен приоритет за ИТ директорите в различни организации, но се закъснява с взeмането на правилните решения, твърди проучване на Форестър Консултинг, разпространено от McAfee.

Проучването е направено измежду 253 ИТ специалисти, взимащи решения за сигурността на техните организации, като са били засегнати най-вече представители на средния и корпоративен бизнес с големина от 500 до 5000 служители, съобщиха от дистрибутора COMPUTER 2000 България.

Резултатите показват също, че ролята на уеб филтрирането постепенно се променя от защитна към бизнес ориентирана. Увеличава се броят на организациите, които използват уеб филтриране извън основната функция за защита на сигурността, като например управление на производителността, трафик на качеството на услугата (QoS) и дори оторизация на потребителя (SSO – Single Sign On).

Проучването разглежда използването на Web 2.0 приложенията в компаниите, предсказвайки, че то ще продължи да нараства в близко бъдеще. Голям брой от анкетираните твърдят, че използването на Web 2.0 е повече от 50% от общия интернет трафик.

63% от компаниите вярват, че използването на Web 2.0 приложения в работна среда ще нарасте в следващите 12 месеца, а голяма част от тях смятат, че те са полезни за бизнеса. Резултатите при участниците от САЩ и Европа са почти еднакви, което e показател за всестранното приемане и насока за увеличаване използването на Web 2.0.

Корпорациите поставят DLP (Data Loss Prevention) за свой приоритет, но бавно взимат решение при внедряване на защитни решения. Форестър Консултинг установява, че загубата на данни е един от най-големите проблеми на организациите.

При запитване как да оценят влиянието на няколко Web-базирани опасности – изтичане на информация, зловреден софтуер (malware), загуба на продуктивност, използване на интернет трафика за не-бизнес цели и склонност към разглеждане на неподходящо съдържание – участниците са избрали изтичането на информация в Web като най-важен проблем.

Въпреки че 86% определят загубата на данни за основна заплаха, при въпрос какви политики имат, за да управляват потока от информация от служителите към външни блогове и wiki-та, само 63% отговорили, че прилагат някаква форма на ограничение (частична или пълна забрана). 31% нямат никаква забрана за достъп на служителите до определени сайтове.

Зловредният софтуер, разпространяван главно чрез имейл, сега използва уеб като основен  канал. 40% от всички организации са похарчили по повече от $50 000 за прочистване от malware, а почти 20% са похарчили повече от $100 000.

Компаниите, занимаващи се със защита на съдържанието показват тенденцията към обединяване на решенията. 85% от запитаните биха предпочели да използват едно цялостно решение за филтриране на съдържанието, което предлага централизирано управление, конфигурация и вградено DLP.

Уеб филтрирането не ограничава функционалността си само в политики за сигурност и използване. Организациите осъзнават, че едно решение за уеб филтриране може да е правилното място и за други функции, свързани с управлението на мрежовия трафик.

Когато компаниите са ориентирани към оптимизация в технологиите за уеб филтриране, трябва да се насочат към производители, които предлагат солидна инфраструктура, специфично засичане на зловредния уеб код и добра стратегия за интеграция и централизиране, се посочва в доклада.

В следствие на резултатите от изследването, McAfee стартира микро сайт, с цел да увеличи познанията за заплахите в Web 2.0 и да даде важни напътствия.

по темата: „Закъснява вземането на решения за сигурността”

добавете коментар...

  1. fclik

    всички добре знаем ,че сигурността е много повече на думи,отколкото на действия.

Коментар