Xiaomi вгражда соларен панел на гърба на смартфона

Xiaomi е на път да разнообрази гамата си от смартфон с модел със слънчево захранване (снимка: Xiaomi)

Xiaomi разработва смартфон, създаден специално за ентусиасти, които искат да ползват естествената слънчева светлина за захранване с енергия на устройството. Според публикации в интернет, китайската компания e патентовала дизайн на смартфон със слънчев панел, интегриран на задния капак.

Патентът е регистриран на 27 юли на уебсайта на Световната служба за интелектуална собственост (WIPO), твърди LetsGoDigital. Става въпрос за модерен мобилен телефон – с екран без рамка, но без предна камера (тя се изважда отстрани или под екрана), със скенер за пръстови отпечатъци, интегриран в дисплея, и двойна камера на гърба.

Поради интеграцията на слънчевия панел (и вероятно батерия с голям капацитет), устройството изглежда малко по-дебело в чертежите, отколкото повечето съвременни смартфони.

Остава под въпрос колко полезно може да бъде слънчевото зареждане на батерията на съвременен смартфон със сравнително мощен процесор и голям дисплей. Моделът LG GD510 Sun Sdition 2010, например, добавя само 2 минути време за разговори след 10-минутно зареждане на ярка слънчева светлина.

Идеята за интегриране на слънчев панел в мобилните телефони не е нова – такива устройства са Samsung Blue Earth, Samsung e1107 Crest Solar, Nokia Lokki и TeXet TM 503rs. По правило обаче е много по-практично да вземете със себе си солидна външна батерия.

Разбира се, съвременните соларни панели са станали по-ефективни, но е малко вероятно скоро да се превърнат в значим източник на енергия за зареждане на батериите на смартфоните.

Коментари по темата: „Xiaomi вгражда соларен панел на гърба на смартфона”

добавете коментар...

  1. Трифон

    А какво се случва с батерията, в телефона, при директно нагряване от слънчевите лъчи?

  2. Anonymous

    Има смисъл наприме, ако си забравил външна батерия и си сред природата.

Коментар