AMD EPYC от второ поколение бележи 60 световни рекорда

Процесорите AMD EPYC от 2-ро поколение идват с рекордна производителност и пестят оперативни разходи (снимка: AMD)

AMD обяви 2-ро поколение сървърни EPYC процесори за широка гама корпоративни, облачни и HPC (високопроизводителни) приложения. Чиповете от новото семейство разполагат с до 64 „Zen 2” ядра, произведени по 7-нм технологичен процес, и помагат да се намали общата стойност на притежание (TCO) с до 50%, подчертаха от разработчика.

„Поставяме нови стандарти за съвременните информационни центрове със старта на 2-рото поколение AMD EPYC процесори, които предлагат рекордна производителност и значително по-ниска стойност на притежание за редица реални задачи”, каза д-р Лиса Су, президент и СЕО на AMD.

Сървърните чипове AMD EPYC 7002 серия са отбелязали над 60 световни рекорди по производителност, те са два пъти по-мощни от предишното поколение EPYC и предлагат от 25% до 50% по-ниска обща стойност на притежание (TCO) от конкуренцията, заявиха от AMD.

Предимства на фамилията AMD EPYC 7002

Производителност: С до 64 „Zen 2” ядра на чип, процесорите от 2-ро поколение EPYC обработват до 23% повече инструкции на такт (IPC) на ядро в сървърни приложения , с до 4 пъти повече L3 кеш от предишното поколение сървърни чипове на компанията.

Архитектура: Следващото поколение AMD Infinity архитектура премества границите на производителността на x86 системи, като предоставя на клиентите достъп до най-голям брой входове-изходи (I/O) и пропускателна способност при обмена на данни с паметта.

Сигурност: новите процесори разполагат с вградена в силиция подсистема за сигурност и разширени функции като Secure Memory Encryption и Secure Encrypted Virtualization, които помагат на потребителите да опазват своите най-ценни активи и данни.

EPYC в центровете за данни

По време на премиерата Google и Twitter обявиха нови инсталации на системи с 2-ро поколение EPYC процесори, а HPE и Lenovo съобщиха, че вече са налични нови сървърни платформи с тях.

Същевременно, Microsoft Azure обяви нови виртуални машини за HPC среди, облачно-базирани отдалечени десктопи и общи приложения, които ще са въоръжени с 2-ро поколение EPYC,  а Cray съобщи, че метеорологичната служба на военновъздушните сили на САЩ ще използва Shasta система с новите процесори.

Очаква се и Dell да пусне скоро нови сървъри, оптимизирани за 2-рото поколение EPYC процесори. В допълнение, VMware и AMD обявиха тясно сътрудничество за поддръжка на новите характеристики, вкл. тези за сигурност, на процесорите във VMware vSphere.

Процесори за тежки натоварвания

EPYC от второ поколение са проектирани специално за тежките натоварвания в информационните центрове, за приложения като виртуализация, облачни среди, HPC и бизнес инфраструктури.

В корпоративните центрове за данни чиповете предлагат до 83% по-висока производителност в Java приложения, 43% по-добра производителност в SAP SD 2 Tier и рекордна производителност в Real Time Analytics с Hadoop, съобщи AMD.

За съвременните облачни и виртуализационни среди EPYC от второ поколение предлагат рекордна виртуализационна производителност, като позволяват на доставчиците на услуги да обслужват 2,3 пъти повече клиенти с до 50% по-ниска TCO, стана ясно от презентацията на AMD.

В сферата на HPC, EPYC процесорите от второ поколение обезпечават рекордна комбинация от производителност в изчисленията с плаваща запетая и най-висока подрръжка на DRAM памет и I/O пропускателна способност в класа си, вкл. до два пъти по-висока производителност в изчисления на динамика на флуидите и до 72% в структурния анализ.

Коментари по темата: „AMD EPYC от второ поколение бележи 60 световни рекорда”

добавете коментар...

  1. Иван

    Котлона си остава котлон

  2. Николай Димитров

    80 световни рекорда:

    “https://www.techpowerup.com/img/iJ47P7KmGyAaxiat.jpg”

Коментар