Татковци ще наблюдават раждането от домашния РС

Уникален за страната телемедицински център по акушерство и гинекология ще бъде открит утре на територията на Втора САГБАЛ ”Шейново” АД в София.

Специализиран софтуер и хардуер с високочувствителни видеокамери и микрофони осигуряват пренос на качествена картина и звук в реално време от операционните на болницата до модерна зала за обучение.

Системата е интернет базирана, което позволява връзка с всяка точка на света, където има достъп до мрежата.

Присъстващите на откриването утре, сред които и кметът Бойко Борисов, ще наблюдават в реално време извършваните операции както във Втора САГБАЛ ”Шейново”, така и в гинекологията на Медицински университет, Плевен, където проф. Горчев ще направи операция с робота Давинчи.

За първи път в България ще бъде осъществен телемост между две болници на базата на високоскоростен интернет.

Предстои подписване на партньорски договор между Втора САГБАЛ „Шейново” и Медицинския университет, Плевен. В него една от приоритетните насоки ще бъде именно използването на телемедицинската система. В реално време специалистите в болница „Шейново” ще наблюдават операции, извършвани в Плевен, и обратно.

Телемедицинската система е дарение на болница „Шейново” от търговското дружество „Контракс”. Наличието на това приложение ще даде възможност за онлайн медицински консултации с партньорските клиники на болница „Шейново” в Европа – болница „Шарите” в Берлин, университетските болници в Хайделберг и във Фрайбург.

Също така системата ще позволява и някои “екзотични” функционалности, като например бъдещите татковци да наблюдават от домашния си компютър раждането на своето бебе, при наличие на необходимата оторизация от болницата.

Коментар