Telegram пуска криптовалута до края на октомври

6-годишният Telegram ще търси независимост от правителствата и банките с пускане на собствена криптовалута (графика: Telegram)

Месинджърът Telegram обеща на инвеститорите да стартира блокчейн платформа Telegram Open Network (TON) и да издаде собствена криптовалута Gram до 31 октомври или да върне вложените в проекта пари, ако това не се случи. Новината съобщи Ню Йорк Таймс, позовавайки се трима неназовани инвеститори, които са информирани от представители на Telegram.

Твърди се, че Telegram възнамерява да стартира криптовалутата си дори по-рано от определения срок. Според инвеститорите, разработчиците на TON планират да създадат електронни портфейли за валутата Gram, от които могат да се възползват 200-300 милиона потребители на месинджъра. С тяхна помощ ще бъде възможно свободно превеждане на пари навсякъде по света. Telegram все още не е коментирала официално появилата се информация.

Плановете на Telegram да пусне собствена блокчейн платформа TON и криптовалута Gram станаха известни в началото на януари 2018 г. Новата криптовалута ще позволи на потребителите да извършват плащания както в месинджъра, така и извън него.

Пускането на криптовалутата ще направи Telegram независим от правителствата и банките. Освен това потребителите на месинджъра може да не плащат такса за международни преводи, а криптирането ще направи по-свободно управлението на парите им.

Миналия февруари Telegram докладва в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), че е привлякъл 850 милиона долара от 81 инвеститори по време на първия кръг на ICO (Initial Coin Offering). Това беше най-голямото ICO в историята, като счупи предишния рекорд от 232 милиона долара. В края на март Telegram съобщи, че е събрал още 850 милиона долара.

В споразумението между Telegram и инвеститорите пише, че купувачът на токени няма право да ги използва за нарушаване на режими на санкции или за пране на пари, както и за финансиране на тероризъм. Това изискване е посочено и в приложението към договора, в което са описани рисковете от инвестиции, продажба и използване на Gram токени.

Пускането на блокчейн платформата TON и криптовалутата Gram се отлагаше многократно досега. Така например, през януари т.г. Telegram обяви, че това ще се случи през март 2019 г.

Коментар