Предстои бум в продажбите на мобилни интернет устройства

Рязко увеличение в продажбите на мобилни интернет устройства (MID) очакват анализаторите от iSuppli.
В близките години пазарът на този клас продукти ще расте с темпове от над 50%. Така, ако през 2007-а са били продадени 53,8 млн. MID устройства в света, то през 2012 пазарът ще достигне 416 млн. броя, или осемкратно повече, прогнозира iSuppli.
В категорията на MID попадат портативни устройства с диагонал на екрана, не по-голям от 8 инча, оборудвани с модул за безжична връзка към интернет. Такива продукти могат да бъдат нетбуци, ултрамобилни РС (UMPC), смартфони с 3G, джобни навигатори, портативни плейъри, геймърски конзоли и четци на електронни книги.
Пазарът на MID устройства ще се доминира от смартфоните, твърди iSuppli. В момента 60% от тях имат функции на MID, но през 2012-а буквално всички комуникатори ще са в категорията MID.
Само 2% от UMPC-тата сега съответстват на мобилните интернет устройства. Очаква се през 2012 година този показател за нарасне до 28%. Функции на MID след три години ще притежават 76% от устройствата за четене на електронни книги.
При портативните навигатори и плейъри възможности на MID ще имат съответно 10% и 3% от през 2012 година, прогнозират анализаторите от iSuppli.

Коментар