Бизнесът и политиката в открит диалог: Кризата, изборите и след тях

Национален ИКТ форум, организиран с идеята да провокира открита дискусия между представители на основните политически сили и ИКТ бизнеса в страната непосредствено преди изборите и в началото на задаващата се криза, ще се проведе на 27 март в София.
"България ‘2009" е организиран от продуцентите на рубриката „Бизнес и технологии” по БНТ, ИТ предаването "Хай-Тек", излъчвано в националния ефир, и агенцията за пазарни анализи и изследвания CBN-Pannoff, Stoytcheff and Co., специализирана в ИКТ бизнеса.
От представителите на основните политически сили в България се очаква да изложат становища какви са основните им приоритети и дали в предизборните им платформи има специална програма за развитие на ИКТ в България, дали предвиждат създаване на Министерство на Информационните технологии, бюджет и начин на изразходване.
Поканени са представители на основни политически партии: БСП, ГЕРБ, СДС, НДСВ, Движение Напред, както и представители на държавни институции: Министерство на икономиката и енергетиката, ДАИТС, МДААР и КРС.
От неправителствените организации във форума се очаква да вземат участие БАИТ, ИКТ клъстер, БАСКОМ и АСТЕЛ, а също така и посолствата на държавите с най-много ИТ компании, представени на пазара в България – САЩ, ЕС и Япония.
Националният ИКТ форум България ‘2009 ще бъде открит от Меглена Кунева, еврокомисар по въпросите на потребителите, която ще вземе участие и в дискусиите.
Представителите на ИКТ бизнеса на Кръглата маса ще представляват мащаба и фокуса на техния бизнес и прогнозите им за 2009 година. Те ще могат да зададат своите въпроси към политическите сили, да изложат своите проблеми и очаквания към следващото правителство.
Специално за форума ще бъдат представени и анализирани резултати за нивото на развитие на ИКТ технологиите в България. За целта се подготвя анализ на мащаба и ръста на ИТ бизнеса в цифри за периода от 1997 до 2009 г., който ще обхване съпоставими периоди от трите последни правителства на страната – „Станишев”, „Сакскобургготски” и „Костов”.
Анализанорите ще обявят и сравнят по години приходите и разходите за ИТ поръчки по Закона за Обществени поръчки, работната сила и заплащането в сектора.
Форумът ще започне от 15 часа на 27 март в столичния хотел Хилтън.

Коментар