iPhone 11 произвеждан в нарушение на китайските закони

Apple призна за някои нарушения при производството на iPhone 11 в Китай (снимка: Apple)

Apple и Foxconn нарушават китайските закони, за да бъдат в крак с графика за производство на смартфона iPhone 11, според доклад на китайската група China Labor Watch, на който се позовава Блумбърг.

Тъй като проблемите са пряко свързани с Apple, компанията от Купертино проведе собствено разследване във фабриката на Foxconn в Китай. И въпреки че Apple признава някои нарушения, компанията твърди, че ситуацията не е толкова мрачна.

Един от най-големите проблеми е, че временните работници заемат 50% от общата работна сила в предприятието на Foxconn. Китайското законодателство обаче ясно гласи, че една компания може да има не повече от 10% временни работници.

Apple работи с Foxconn за решаване на проблема, но всяка промяна в персонала може да повлияе пряко на доставките на iPhone 11. Освен това China Labor Watch заяви, че Foxconn подтиква работниците да се трудят извънредно. Apple обаче твърди, че всички смени за извънреден труд са били доброволни.

Дори ако Apple е права, факт е, че някои от временните работници са студенти, а китайското законодателство не позволява да им се възлагат допълнителни часове.

Очевидно Foxconn прави всичко възможно, за да завърши навреме поръчките за iPhone 11. Това показва, че Apple се надява на скок в продажбите след слабата минала година.

Коментар