Ericsson може да плати $1,2 млрд. на САЩ за обвинения в корупция

Ericsson е на път да разреши проблемите си с американските власти (снимка: Ericsson)

Шведската компания Ericsson, специализирана в производството на телекомуникационно оборудване, вярва, че за 1,2 милиарда долара ще може да разреши проблемите си с антикорупционните разследвания, водени от американските власти.

Разследванията бяха инициирани от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ и Министерството на правосъдието съответно през 2013 и 2015 г., съгласно Закона за външните корупционни практики на САЩ (FCPA). Този закон позволява на американските власти да разследват ситуации, при които компаниите предлагат, обещават или предоставят материални и нематериални облаги на чуждестранен служител или кандидат за политическа длъжност.

За да се разпространи американската юрисдикция над чужда компания в такива случаи е достатъчно дружеството да оперира в САЩ, акциите му да се котират на американската фондова борса или да действа от името на американската компания, уточнява Ройтерс.

Разследванията на властите в САЩ разкриха нарушения на Етичния кодекс на Ericsson и FCPA в Китай, Джибути, Индонезия, Кувейт, Саудитска Арабия и Виетнам. Ericsson призна нарушенията и ги обясни с няколко пропуска, включително невъзможност да реагира на предупрежденията и липса на адекватен вътрешен контрол в компанията.

„Въпреки че финансовите санкции, с които се сблъскваме, са трудни, за нашата компания е важно да постигне споразумение с американските власти по тези въпроси”, казва изпълнителният директор на Ericsson – Бьоре Екхолм.

Преговорите с американските власти все още продължават, но Екхолм казва, че са достигнали момент, в който може да се направи точна оценка на разходите. Финансовият директор на компанията очаква плащането да се случи през четвъртото тримесечие.

По време на разследването бяха предприети дисциплинарни мерки срещу 65 служители на Ericsson, 49 от които вече напуснаха компанията.

Коментар