Експертно мнение: Кога слушалките са вредни

Слушалките не трябва да се използват повече от два до три часа на ден (снимка: CCO Public Domain)

Много хора днес, особено децата и младежите, както и някои професионалисти, не свалят слушалките от ушите си. Този навик обаче може да е вреден за органите на слуха, ако не се спазва „хигиена” на слушане.

Специалист от Научния клиничен център по оториноларингология на Русия коментира пред ТАСС риска от прекомерната употреба на слушалки. Според Антон Мачалов, критичното ниво на излагане на слуха на звуково въздействие е 80 dB.

Безжичните и кабелни слушалки не трябва да се използват повече от два до три часа на ден, докато нивото на силата на звука не трябва да достигне критично ниво от 80 dB, препоръчва специалистът.

„Критичното ниво на въздействие е 80 децибела и дълго излагане на звук. Важно е да се поддържа добра хигиена: използвайте слушалки не повече от два до три часа на ден; слушайте музика или провеждайте разговор при „комфортна” сила на звука”, казва той.

Освен това експертът съветва по-рядко да пребиваваме на шумни места, за да избегнем продължителното въздействие на силни звуци върху органите на слуха, както и да използваме лични предпазни средства.

Мачалов припомня също необходимостта веднъж годишно да проверяваме състоянието на слуха си, особено при наличие на оплаквания.

Коментар