AMD напредва с решенията “всичко в едно”

В днешно време хората искат да правят всичко с персоналния си компютър – да работят, да се забавляват и да общуват. Същевременно повече отвсякога се търси балансът между производителност и цена.
Отговорът на AMD на тези изисквания е платформа от типа всичко в едно, известна като Fusion, заяви регионалният мениджър Рамона Продеа по време на семинар, организиран от дистрибутора АСБИС.
Fusion обединява технологии на AMD и на графичната компания ATI, която беше придобита от производителя на процесори през 2006-а година. Чиповете Fusion се очакват на пазара през 2010 година, обяви наскоро в интервю за Уол Стрийт Джърнъл CEO-то на AMD – Дирк Мейър.
През 2007 година AMD направи първата стъпка с интегриране на процесор, графика и чипсет в едно решение, наречено Spider. В началото на настоящата година компанията премина на следващо ниво с платформата Dragon.
Новото решение обединява процесор Phenom II (4- или 3-ядрен), изпълнен по 45-нанометров процес, графичен процесор ATI Radeon 4800, чипсет AMD 7 Series и AMD софтуер. Dragon ще се използва в системи за игри, видео и забавления на достъпна за потребителите цена.
Dragon транскодира 90-минутно 1080p видео във формат за iPod за около 23 минути, докато конкурентната платформа на Nvidia извършва тази задача за 38 минути, стана ясно от презентация на Продеа. На слайда беше показан и резултат от 4 часа и 34 минути на Intel платформа.
Геймърите ще извлекат максимална полза от Dragon. С натискане на един бутон системите на нейна основа преминават в режим с възможно най-високата производителност за игри.

Водещите PC производители, като HP, Dell и Alienware планират да предлагат системи на базата на платформата Dragon още през първото тримесечие на 2009 година.

Коментар