Руанда усвои изцяло производството на смартфони

Президентът на Руанда Пол Кагаме разглежда смартфона, произведен от Mara Group (снимка: Президентство на Руанда / Twitter)

За първи път африканска компания усвои цялостно производство на смартфони. На 7 октомври Mara Group започна производство в Руанда на моделите Mara X и Mara Z, предаде Ню Йорк Таймс.

На церемонията по откриването на фабриката край Кигали присъства президентът на страната Пол Кагаме, който обяви, че стартирането на производството на смартфони е част от програмата „Made in Ruanda” (Произведено в Руанда).

Според Ашиш Такар, ръководителя на Mara Group, африкански компании в момента сглобяват смартфони в Египет, Етиопия, Алжир и Южна Африка, но компонентите за устройствата идват от други страни. Заводът в Руанда е първият в Африка, в който смартфоните се сглобяват от компоненти, произведени в него, включително дънни платки.

Mara Group е инвестирала 50 милиона долара в проекта. Заводът може да произвежда до 10 хиляди смартфона на ден.

Очаква се локалното производство да увеличи броя на собствениците на смартфони в Руанда. Това би трябвало да подобри достъпа на гражданите до публични и финансови услуги.

Моделът Mara X е оборудван с 5,5-инчов екран, четириядрен MT6739 процесор, 1 GB оперативна памет и 16 GB постоянна памет, батерия 3500 мАч, основна камера 13MP и предна камера за селфи с резолюция 5MP. Цената на това устройство е 130 долара.

Смартфонът Mara Z има 5,7-инчов дисплей, 3 GB RAM и 32 GB постоянна памет, а батерията е с капацитет 3075 мАч. Подобно на Mara X, това устройство работи с Android 8.1, а цената му е 190 долара.

Коментари по темата: „Руанда усвои изцяло производството на смартфони”

добавете коментар...

  1. ха

    Мхм, Много тъпо парче си, че не схвана острото ми саркастично чувство!

  2. Anonymous

    А ние имаме нови 10 километра магистрали.

  3. Мхм

    Тоя па, да не мислиш че всичко се прави в тая първобитна държава, ще ми ги сравнява със САЩ АХАХАХАХАХАХА

  4. ха

    Руанда удари в земята цял свят буквално. Защото няма друга страна, която може да направи това, което те постигнаха. Дори САЩ не може да произвежда смартфони, защото купува дисплеите от Корея и Япония, а не ги прави там. И Корея и Япония не могат, защото купуват процесорите от САЩ или Тайван, а не ги произведат в заводите си.

Коментар