Cisco планира да погълне доставчик на видеокамери

Мрежовият гигант Cisco обяви намерение да погълне производителя на видеокамери Pure Digital за сумата от $590 млн.
Сделката е част от стратегия на Cisco за разширяване на бизнеса отвъд мрежовите устройства. Наскоро компанията съобщи, че ще продава сървъри за центрове за данни.
Според скорошен отчет, Cisco разполага с $29,5 млрд. в наличност, което й дава възможност да инвестира в условия на криза. Слабата икономика е добра възможност за инвестиции, казва CEO-то на компанията Джон Чембърс.
За Pure Digital Technologies, базирана в Сан Франциско, сделката би била изгодна, коментират анализатори от NPD. Компанията започна да продава видеокамери преди две години и бързо стана популярна, най-вече заради опростеното използване на нейните продукти.
Отличителна особеност на камерите Flip Video е възможността за свързване към компютъра през USB и автоматично пускане на вградения софтуер за редактиране на видео. Цените на камерите варират от $130 до $230 и по данни на компанията, до момента са продадени около 2 милиона такива устройства.
За една година Pure Digital е успяла да продаде през американските магазини повече камери от който и да е друг доставчик, с изключение на Sony, твърди анализ на NPD. В средния ценови сегмент Flip Ultra е най-продаваната видеокамера в САЩ.
Cisco ще финализира сделката през четвъртото финансово тримесечие, което приключва в края на юли тази година. CEO-то на Pure Digital Джонатан Каплан ще оглави подразделение на Cisco, което сега се занимава с продажби на рутуери и други продукти с марката Linksys, а отскоро и с безжични домашни аудиосистеми.

Коментар