Intel ще отнема дял от Nvidia при графиката

Intel, най-големият производител на процесори в света, ще увеличи значително своя дял и на пазара за графични решения. Потърпевш от амбициите на гиганта ще бъде Nvidia, твърди нов анализ на Barclays Capital.
През 2010 година Intel може да притежава 55% от пазара, докато делът на Nvidia ще намалее до 24%. Промените ще настъпят на фона на неблагоприятни тенденции на целия графичен пазар.
Доставките на графични процесори ще намалеят със 17% през настоящата година. Пазарът ще се стабилизира чак през 2010-а. В стойностно изражение, приходите на производителите ще паднат с 22% до $5,8 млрд.
Intel е на силна позиция, тъй като доминира при интегрираните графични процесори (IGP). Компанията доставя 76% от IGP-тата за лаптопи – сегмент, който ще пострада по-малко от останалите.
През 2012 година обаче интегрираните графични процесори ще изчезнат, прогнозира Jon Peddie Research. Intel вече подготвя процесора Westmere, който съчетава CPU и GPU в един чип. AMD също планира подобен продукт.
В момента Nvidia е лидер при самостоятелните графични решения с 62% дял от пазара. Анализаторите обаче очакват през настоящата година делът й да падне до 32%, а AMD да увеличи своя дял до 20% през 2010-а.

Коментар