GlobalFoundries придобива български инженерен екип

„Работим със софийския екип от много години и качеството на тяхната работа е ненадминато в бранша”, заяви Томас Каулфийлд, изпълнителен директор на GF, по повод сделката със Смартком (снимка: GlobalFoundries)

GlobalFoundries, един от водещите в света чипмейкъри, обяви, че придобива инженерния PDK екип на Смартком България АД. Сделката, чиято стойност не се съобщава, се очаква да приключи през декември т.г., след одобрение от регулаторните органи.

PDK (Process Design Kit) се явява критичен интерфейс между дизайна на интегралните схеми и заводите, които ги произвеждат за клиентите. От 2015 г. Смартком е ангажирана в PDK разработките и осигуряването на качеството на технологиите на GlobalFoundries (GF) – от 350 нм до 12 нм.

Съгласно условията на споразумението, GF ще придобие екипа на Смартком за разработка на PDK от над 125 служители. Те ще бъдат ръководени от д-р Добромир Гайдаджиев, опитен ветеран от индустрията, който управлява този бизнес на Смартком от създаването му през 2003 г.

С новата придобивка GF разширява своите глобални възможности за дизайн на чипове и укрепва европейското си присъствие, което включва Fab 1 в Дрезден, компанията Bump Test Facility (BTF) и съвместното предприятие с Toppan – AMTC. Тези три предприятия с над 3500 служители и комбинирана инвестиция от над 12 млрд. долара са в сърцето на Силициевата Саксония, най-големият и най-значим клъстер за микроелектроника в Европа.

„Днес е вълнуващ ден за GF. Тъй като ние продължаваме да предлагаме по-богати на функции диференцирани решения за нашите клиенти, PDK стават все по-важни”, коментира сделката Томас Каулфийлд, изпълнителен директор на GF.

„С придобиването на екипа за разработка на PDK на Смартком, ние увеличаваме дълбочината и широчината на нашите възможности и капацитет в Европа и по целия свят. Работим със софийския екип от много години и качеството на тяхната работа е ненадминато в бранша”, добави той.

„Радваме се да се присъединим към GF в този момент и да бъдем част от стратегията за растеж на GF”, заяви от своя страна д-р Добромир Гайдаджиев, управляващ директор на PDK Services Bulgaria, като подчерта, че сътрудничеството датира от години и напредъкът на българската компания до голяма степен е подхранван от GF.

Коментар