Европа е първа по мобилни услуги в света

Eвропа е на първо място в света по използване на мобилни телефонни услуги, сочи доклад на ЕК за напредъка на единния пазар на телекомуникационни услуги. Със 119% проникване на мобилни абонаменти сред населението на ЕС през 2008 година, Европа е далеч по-напред от САЩ (87%) и Япония (84%).

Независимо от икономическата криза, секторът на телекомуникационните услуги на ЕС (на стойност около 3% от БВП) продължи да нараства през 2008 г. Приходите се оценяват на повече от 300 милиарда евро, което е нарастване с 1,3% спрямо 2007 г. и изпреварва растежа в останалата част на икономиката, където увеличението е само с 1%.

От конкурентоспособността на сектора печелят най-много потребителите. Те плащат по-малко, като същевременно получават повече срещу това, което плащат. Благодарение на предприетите от ЕС мерки средната стойност на сметките за мобилни телефони намаля от 21,48 на 19,49 евро през 2008 г.

75% от европейските потребители вече имат интернет връзки със скорост 2 и повече мегабита в секунда, която позволява приемане на телевизионни програми през мрежата.

Докладът на Комисията обаче предупреждава, че без по-добра координация на европейско равнище, ползите от единния пазар на телекомуникационни услуги биха могли да бъдат застрашени от липсата на съгласуваност между националните регулаторни рамки.

Коментар