Oracle отчете ръст, ще раздава дивиденти




Софтуерната корпорация Oracle обяви ръст на общите си приходи с 2% до $5,5 млрд. за третото тримесечие на фискалната 2009 г. (която приключва на 31 май), в сравнение със същия период на предходната година.

Печалбата на акция възлиза на 26 цента, което е увеличение с 3% спрямо третото тримесечие на финансовата 2008-а. Съветът на директорите на компанията възнамерява да разпредели дивидент от 0,5 цента на акция за тримесечието, или 20 цента на акция годишно, за всички свои обикновени акции в обращение, съобщиха от компанията.

“Ние сме поели задължението да осигуряваме стойност на нашите акционери чрез технологични иновации, стратегически придобивания, обратно изкупуване на собствени акции, а сега и чрез изплащане на дивидент”, заяви Сафра Кац, президент и главен изпълнителен директор на Oracle. “Успяхме да генерираме сумата от 8,0 млрд. долара свободни парични потоци през последните 12 месеца и в момента работим при рекордни стойности на оперативния си маржин.

Общите приходи от софтуер за тримесечието са с 5 на сто повече и възлизат на $4,4 млрд. Продажбите на нови софтуерни лицензи за тримесечието генерират $1,5 млрд., което обаче е спад с 6%.

Постъпленията на Oracle от подновяване на лицензи и продуктова поддръжка бележат ръст с 11% до $2.9 млрд. Оборотът от услуги на компанията е $1 млрд., или 8% спрямо същия период на миналата година. Приходите от дейността са се увеличили с 4% до $1,9 млрд.

Резултатите на Oracle за трето тримесечие са повлияни от драстичното намаление на стойността на чуждестранните валути, в сравнение с щатския долар, което води до намаление на печалбата на акция с 0,5 цента.

Ако валутните обменни курсове бяха в същите граници както през третото тримесечие на миналата година, приходите на акция на Oracle за трето тримесечие биха се увеличили с 18%, достигайки 31 цента на акция, вместо сегашните 26 цента, коментираха от компанията.

“Ако се абстрахираме от ефекта на обменните курсове, нашите приходи от нови софтуерни лицензи през това тримесечие биха били по-високи от постъпленията ни от нови софтуерни лицензи през третото тримесечие на миналата година,” каза Чарлз Филипс, президент на Oracle.

по темата: „Oracle отчете ръст, ще раздава дивиденти”

добавете коментар...

  1. fclik

    абе кви обменни курсове бе,пишете скапаната база 40години,само това ви работи като хората,за всичко друго ебаси и мъките е баси и простотията

Коментар