Google договори Fitbit за 2,1 милиарда долара

Fitbit има 28 милиона активни потребители на нейните фитнес тракери
(снимка: Fitbit)

Google сключи сделка за придобиване на пионера във фитнес тракерите Fitbit за сумата от 2,1 милиарда долара, като така ще конкурира Apple и Samsung на бързо развиващия се пазар за носими устройства, съобщи Ройтерс.

Интернет компанията вижда възможност да въведе на пазара „Made by Google” носими устройства и да инвестира повече в тези технологии. В началото на тази година Google обяви, че придобива интелектуалната собственост на Fossil Group, свързана с технологии за смарт часовници.

Делът на Fitbit на пазара на фитнес тракери, където тя има 28 млн. активни потребители, е застрашен от продуктите на мощни компании като Apple и Samsung, както и от по-евтините предложения на китайските производители Huawei и Xiaomi.

Xiaomi доминира на световния пазар на носими устройства с дял от 17,3% през второто тримесечие на 2019 г., следвана от Apple. Fitbit притежава 10% от пазара, по данни на IDC.

Фитнес тракерите на Fitbit следят ежедневните стъпки на потребителите, изгорените калории и изминатото разстояние. Те също така измерват изкачените етажи, продължителността и качеството на съня и сърдечната честота.

През август компанията пусна и нов смарт часовник – Versa 2, като добави към възможностите на устройството гласовия асистент Alexa на Amazon, онлайн плащания и съхранение на музика.

Google е предложил на Fitbit цена от 7,35 долара за акция в брой, което е премия от около 19% спрямо котировките при затваряне на борсата в четвъртък, когато акциите на компанията се търгуваха за $7,15.

Fitbit поскъпна с 40%, след като в понеделник Ройтерс съобщи, че Google е направил оферта на производителя на популярните фитнес тракери. Очаква се сделката да приключи през 2020 г.

От компанията подчертават, че данните за здравето на потребителите няма да се използват за Google реклами. Google, от своя страна, увери, че ще даде на потребителите на Fitbit избор да преглеждат, преместват или изтриват данните си.

Интернет компанията, която защити своите практики за поверителност след редица регулаторни проучвания, заяви също, че ще бъде прозрачна по отношение на данните, които събира от носимите устройства.

Коментари по темата: „Google договори Fitbit за 2,1 милиарда долара”

добавете коментар...

  1. Saevar

    слагате си firewall и блокирате гугъл мрежата или *.1e100.net“* така няма как да ви събират данните, нищо сложно в това.

  2. ..

    Един анализатор много правилно припомни, че същите обещания за поверителност на данните дадоха и Nest, когато обявиха придобиването от Google.

    В момента продуктите на Nest изискват Google акаунт и няма помен от поверителността от преди.

    Същото ще стане и с Fitbit.

  3. Дедо

    “заяви също, че ще бъде прозрачна по отношение на данните, които събира от носимите устройства.” И кой ще попречи да ги използва тайно? … Те изкат като пръцнеш – да знаят… Па ти си вярвай в добрия дедо Коледа ,като искаш…

  4. Хах

    Говорите за fitbit, а на снимката Xiaomi Mi Band

Коментар