Apple издаде зелени облигации за 2 милиарда евро

Цялата енергия, използвана в офисите на Apple по света, се генерира от възобновяеми източници
(снимка: Apple)

Apple пусна първите си така наречени зелени облигации в европейска валута за финансиране на екологични програми, съобщава Financial Times. Компанията емитира облигации от 2 милиарда евро със срок 6 и 12 години.

Приходите от продажбите им ще се изразходват за разработване на продукти с висока енергийна ефективност и с използване на рециклирани материали, както и за инициативи за намаляване на вредните емисии от доставчиците.

Преди две години Apple привлече 1 милиард долара от продажба на зелени облигации. Компанията издаде най-големия си пакет от такива облигации – в размер на 12 милиарда долара – през 2016 г.

В момента цялата енергия, използвана в офисите на Apple по света, се генерира от възобновяеми източници. Корпорацията също така насърчава своите доставчици да използват максимално зелена енергия и да сведат до минимум въздействието си върху околната среда.

Бързото развитие на ИТ индустрията промени изцяло начина, по който хората мислят за технологиите. Съвременните цифрови устройства – компютри, смартфони и таблети – се превърнаха в незаменим помощник на потребителите. Този безспорен напредък изисква нови мощности, които се нуждаят от енергия. А големите компании, включително Apple, увеличават дела на възобновяемите източници в общото им потребление на енергия.

Коментар