ТехноЛогика представи решения във финансовата сфера

Системи, автоматизиращи процесите и услугите във финансовия сектор и конкретни работещи софтуерни решения бяха представени на специализирания семинар на тема: „Информационни технологии в услуга на финансовия сектор”, организиран от софтуерната компания ТехноЛогика. Специалистите от ТехноЛогика споделиха добри практики, вследствие на дългогодишния си опит при разработката на системи за финансовия сектор и представиха подхода си при изграждането на Data Warehouse и BI решения, както и създаденото средство за правене на отчети “TL Reporting Engine”.
Екипът за софтуерни разработки на ТехноЛогика е един от най-големите и опитни екипи от специалисти по информационни технологии в България. Разработките са базирани на утвърдени световни стандарти с продукти на Oracle и Microsoft, CASE и компонентно програмиране Java, .NET, OLAP, WEB, SOA, BPEL, XML. Още през 1998 г. вече са факт и първите информационни системи, разработени за престижни клиенти на ТехноЛогика от банковия сектор.
Днес в някои от най-големите финансови институции в България, работят множество системи, разработени от софтуерната компания. Малка част от тях са: Централен кредитен регистър на БНБ, Система за управление на националния бюджет на БНБ, Регулативна и оперативна отчетност на УниКредит Булбанк, Identity and Access Management System на ОББ, Мениджърска информационна система на Банка ДСК, Информационна система за пенсионно осигуряване на ING ПОД и др. Добрите традиции и реализираните успешни проекти на ТехноЛогика във финансовата сфера обичайно водят до поредица от нови договори и днес в някои от банките има реализирани по няколко софтуерни решения.
Представители на УниКредит Булбанк и Банка ДСК представиха ключови за тях проекти, осъществени съвместно с технологичната компания и споделиха впечатленията си от работата с висококвалифицирания й екип и проявения професионализъм.
Сътрудничество с водещите български фирми осигури успеха на проекта през критичната 2007 година. Утвърдените партньорски отношения с фирма ТехноЛогика внасят увереност в успеха на планираните за 2009 г. технологични нововъведения и разширения”, каза г-н Юри Генов от банка ДСК
Data Warehouse решението на UniCreditBulbank не е адаптация на вече готово решение, а е решение, развивано последните осем години в съответствие с изискванията на променящите се бизнес и технологични среди, както и следващо актуалните концепции за развитие на Data Warehouse архитектурата. Началото е положено през 2000 г. със стартиране на съвместен проект между Булбанк и ТехноЛогика ЕООД за създаване на Мениджърска информационна система.
Успешният модел за изграждане на съвместни екипи бе приложен и способства за успешното реализиране и на следващите репортинг проекти: Проект за регулативен репортинг в рамките на програма DIVA, Проект за реинжинеринг на DWH на Булбанк; Репортинг проект в рамките на Интеграционната програма – обединяване на Булбанк, HVB Биохим и Банка Хеброс”, сподели Красимира Димитрова от УниКредит Булбанк.
По време на форума за първи път в България бяха оповестени резултатите от 12-тото глобално CEO проучване, проведено от PricewaterhouseCoopers сред 1 124 представители на висшия мениджмънт на компании от 50 държави в периода 10 септември – 12 декември 2008 г. Проучването има за цел да изследва как ръководителите на най-големите финансови институции в света реагират на екстремните условия на работа по време на глобалната финансова криза. Подробно е анализирана промяната във финансовия сектор и това как се променят приоритетите и на какво залагат организациите, за да отговорят на тези предизвикателства. Възгледите на мениджърите, отразени в проучването са още по-мрачни, отколкото в други сектори на бизнеса, откроява се значителна промяна в ключови области, като: възприятието за ключови рискове, необходимост от нов бизнес модел, култивиране на ключови умения, пазари, продукти, територии и др.
Участниците в семинара „Информационни технологии в услуга на финансовия сектор” имаха възможност да се запознаят и със специализираните продукти на Oracle (www.oracle.com) и Loxon (www.loxon.hu). Партньорството на ТехноЛогика и Oracle датира от 1995 г. и днес софтуерната компания е със статут „Сертифициран привилегирован партньор на Oracle”. Сътрудничеството между Loxon, която работи с водещи търговски банки в десет европейски държави, и ТехноЛогика се изразява във съвместно внедряване на продукти във финансовата сфера.

Коментар