Стартъп иска да измести Intel и AMD при сървърните процесори

Очаква се раздвижване на пазара на сървърни процесори с появата на NUVIA
(снимка: CCO Public Domain)

Младата компания NUVIA, основана от бившия служител на Apple Джералд Уилямс III, възнамерява да конкурира Intel и AMD на пазара на процесори за центрове за данни. Разработчиците твърдят, че подготвят революционен сървърен чип, съобщи WCCFTech.

Освен бившия специалист от Apple екипът на стартъпа включва още двама ветерани  в чип индустрията – Ману Гулати и Джон Бруно от Google. Те ще използват своите умения в разработката на мобилни чипове при създаване на сървърни процесори от ново поколение.

NUVIA обещава многократно увеличаване на производителността и подобряване на други характеристики на процесора, в резултат на което той ще консумира по-малко енергия. Проектът е наречен Phoenix.

Екипът вече е получил необходимите пари за реализация на идеите си, което ще позволи на компанията да наеме стотици разработчици. Не се съобщава кога новите процесори ще бъдат готови за комерсиална употреба.

Коментари по темата: „Стартъп иска да измести Intel и AMD при сървърните процесори”

добавете коментар...

  1. Tzincbg

    Via ce провалиха и при х86, а после и при мобилните процесори, въпреки, че бяха перфектни при дънните платки. Слаби процесори, които грееха много. Явно има важно фирмени тайни, които дърпат много напред.

  2. ха

    А дано да успеят… Но малко твърде сложна им е задачата, защото освен хардуера е нужен и съответен софтуер. Едва ли могат да направят x86 вид процесор, просто защото последният е патентована технология, която може Intel да не им продаде…

Коментар