Обучиха багер да копае сам с изключителна точност

Автономната машина се явява модификация на пешеходния багер Menzi Muck M545
(снимка: Robotic Systems Lab / YouTube)

Инженери от Швейцария и Германия оборудваха пешеходен багер със сензори и написаха специални алгоритми, благодарение на които машината може да копае канали напълно автономно с изключителна точност.

Собственикът на машината дори може да зададе конкретна форма за изкопите. Точността на копаене на багера достига много високи стойности: отклонението не надвишава 3,5 сантиметра, става ясно от публикация в IEEE Xplore.

За основа на автономната машина е използван серийният пешеходен багер Menzi Muck M545. Хидравличните цилиндри в него са заменени с такива, съдържащи различни сензори – за сила и други показатели. С тяхна помощ може да се проследи взаимодействието на машината с почвата.

Багерът е оборудван също с GPS датчици, RTK приемници, два лидара и инерционни блокове. Сега машината е в състояние да проследи собственото си местоположение и да направи динамична карта на почвата наоколо.

Инженерите са тествали багера с инструкция да изкопае канал с трапецовиден профил. След приключване на работата те са сравнили получения изкоп с точен модел и установяват, че отклонението варира от 2,7 до 3,5 сантиметра.

Коментари по темата: „Обучиха багер да копае сам с изключителна точност”

добавете коментар...

 1. Язе

  Проблемът не е в автоматизацията, а в социално-икономическия строй, при който още от Римската империя има разделение на граждани и роби.

  След автоматизацията би трябвало всички да живеем далеч по-лесно и по-добре, но господарите няма да го позволят. Все по-малко и по-малко хора ще живеят добре, а ненужните ще бъдат оставени да тънат в нищета.

 2. Станислав

  Вариант е да бутнем заводите и да върнем занаятчийството, така ще има работа за всички.

 3. Радико

  Безработни друг път.
  Супер още много работни места за инженери програмисти и други такива. Багеристите така или иначе са останали твърде малко и не достигат. Докато стане време да се съкращават те ще се пенсионират и последните такива.

 4. али луя

  Супер, още безработни хора:) а да се замислят с какво ще се изхранват хората или всички ще ставаме хора на ‘гетото’ и ще я караме на издръжки?
  Що не измислят заместител на крадливите управници, и няма да има цент прохабен напразно! Тогава ще е истинското щастие!

Коментар