Low-Memory-Monitor – решава проблема с RAM паметта в Linux

Потребителите на Linux вече имат инструмент за справяне с недостига на памет (снимка: CCO Public Domain)

Възможно решение на проблема с изчерпване на RAM паметта в Linux-базирани системи предлага програмистът Бастиен Носера от RedHat. Той е създал приложение Low-Memory-Monitor, което запазва отзивчивостта на системата при липса на достатъчно оперативна памет.

Очаква се новата програма да подобри работата в потребителската среда на Linux системи, които имат малък обем RAM памет. Принципът на работа на приложението е прост. Low-Memory-Monitor следи количеството свободна RAM и информира други приложения в потребителското пространство, когато обемът й стане критично малък. След това можете да изберете необходимото действие – изключване на ненужни програми, спиране на тяхната работа и т.н.

Аналог на Low-Memory-Monitor отдавна е наличен в мобилната платформа Android. Самата програма е достъпна на FreeDesktop.org, откъдето всеки може да я изтегли (тук: Low-Memory-Monitor). В момента няма резултати от пълноценно тестване на приложението, така че не може да се оцени неговата ефективност.

Но фактът, че разработчиците се опитват да решат проблема, ще зарадва Linux общността. Възможно е в бъдеще Low-Memory-Monitor или подобно приложение да стане част от ядрото на Linux или поне препоръчан софтуер.

Проблемът с недостига на RAM в Windows не води до „замразяване” на десктопа, въпреки че е възможно процесът explorer.exe да „излети” от паметта и да се наложи ръчното му стартиране. Но в същото време самият десктоп ще функционира както преди.

Даунлоуд: Low-Memory-Monitor

Коментар